Csarnokdaru szükséges? Az autódaru jó megoldás lehet!

Csarnokdaru szükséges? Az autódaru jó megoldás lehet!

A csarnokban történő daruzás számos kihívással járhat, mert a körülmények mások, mint amikor nyitott térben történnek a munkálatok. A meghatározott belmagasság, a kisebb terek és a biztonság szempontjai speciális gépek használatát indokolják.

A csarnokdaru belterekben használatos daru, melyet az alábbi körülmények miatt vetünk be:

Szűk terek

A csarnokok gyakran szűkebbek és kisebb terekkel rendelkeznek, mint a szabad ég alatti területek. A daruknak azonban szabadon kell mozogniuk és manőverezniük ezek között a határok között is.

Mennyezeti magasság

A csarnokokban értelemszerűen a mennyezet korlátozott magasságú. Ennek eredményeként a daruknak meg kell felelniük a csarnokokban előforduló alacsonyabb mennyezeti magasság körülményeinek. Ez befolyásolhatja az emelési magasságot és a daru konfigurációját.

Terhelések precíziós mozgatása

A csarnokokban gyakran szükség van terhek precíziós mozgatására. Ez a csarnokdaru kezelőjétől professzionális odafigyelést és pontosságot igényel.

Térzáró rendszerek és berendezések

A csarnokokban telepített egyéb rendszerek, például hűtőrendszerek, világítás, szellőzés és különféle szerkezetek korlátozhatják a daruk mozgásterét és mozgási lehetőségeit.

Gépjárművek és egyéb akadályok

A csarnokokban gyakran találhatók gépjárművek, raktárak, oszlopok vagy más akadályok, amelyekkel a darunak együtt kell dolgoznia, vagy amelyekkel számolnia kell a mozgása során.

Biztonsági szempontok

A csarnokokban való daruzásnak szigorú biztonsági előírásoknak kell megfelelnie, különös tekintettel a csarnokokban dolgozó személyzetre, a csarnok szerkezetére és a csarnokban tárolt eszközökre vagy anyagokra.

Ezek a tényezők együttesen teszik kihívássá a csarnokdaruzást, és gyakran speciális darukat és berendezéseket igényelnek.

Gyakori megoldás: a híddaru

Az egyik lehetőség ezekben az esetekben a híddaru telepítése, amikkel általában a gyártási folyamatok során el lehet végezni a mindennapi emelési műveleteket. Ebben az esetben a csarnok két szélén sínek találhatók, és felül, a csarnok tetején egy erős gerenda van építve keresztben. Arra tesznek egy csörlőt, és az oda- vissza gurulva (emelve) képes kiszolgálni az emelési feladatokat.

Csarnokdaru: autódaru rövidebb gémszerkezettel

A rövidebb gémszerkezettel rendelkező autódaru általában specifikus feladatokra készül, vagy speciális igényekre szabottan működik. Főleg ott jelent előnyt ez a típusú autódaru, ahol szűk területeken vagy alacsony mennyezet alatt kell elvégezni a munkálatokat. Ezért jól alkalmazható csarnokdaruként, ha kihasználjuk az előnyeit.

Szűkebb területeken való alkalmazás

A rövidebb gémekkel a daruk könnyebben tudnak manőverezni és dolgozni olyan helyeken, ahol a tér korlátozott.

Alacsonyabb mennyezetek alatt való munka

Ha az adott környezet alacsony mennyezettel rendelkezik, a rövidebb gémek lehetővé teszik a munkavégzést anélkül, hogy a mennyezet közelébe kerülnének.

Speciális ipari alkalmazások

Bizonyos ipari környezetekben, például gyártócsarnokokban vagy raktárakban, ahol a hely szűkös és az emelési feladatok precíziós mozgatást igényelnek, előnyös lehet a rövidebb gémek alkalmazása.

Könnyebb manőverezhetőség

A rövidebb gémek általában könnyebbek, ami egyszerűbb manőverezést tesz lehetővé, különösen olyan helyeken, ahol a terjedelmes és nehezebb gépek nehezen mozognának.

A rövidebb gémekkel rendelkező autódaruk tehát speciális körülményekre vannak tervezve, és azokon a területeken érvényesülnek, ahol a hagyományos, nagyobb gémekkel rendelkező daruk nehezebben működnének. Így csarnokdaruként is bevethetők, tehát daruzási feladatok esetén nincs szükség speciális híddaru építésére.