A kezdetek: ahol a gólyadaru gyártás-elindult

A kezdetek: ahol a gólyadaru gyártás-elindult

A HIAB név még a laikusok számára is ismerősen csenghet. Ha máshonnan nem, akkor a felirattal biztosan találkozunk a mindennapokban. Autóvezetés vagy tömegközlekedés közben az utakon ugyanis gyakran feltűnik: általában gólyadarus autóik azok, akik szembejönnek velünk. A csuklós gémszerkezetről könnyen felismerjük őket.

A gólyadarus autó tényleg óriási találmány

Ami tény: hosszú évezredeken keresztül emberi erővel emeltek mindent. Mindannyian ismerjük például az egyiptomi piramisok történetét: tömegek életereje folyt el azért, hogy ezek a bámulatos, óriási épületek megépüljenek. Azonban más rakodási, emelési területeken is komoly emberi erőfeszítésekre volt szükség - szinte az emberiség egész történelme folyamán: akár tengeri hajók szállítmányairól, akár építkezésről, akár gyári munkálatokról volt szó.

Ebben hozott nagy változást az emelődaru, majd igazi forradalmat a gólyadarus autó.

A hétköznapok hősének is nevezhető gólyadarus autó ma már mindenhol ott van: ha építkezünk, vele szállítjuk ki a téglát vagy rakjuk fel a háztetőre a gerendákat. Ha hirdetőtábla felállítását kell megoldani, ő ebben is profi. A fuvarozás és az emelés is kivitelezhető, ha gólyadarus autó segít nekünk. Két feladat megoldása egyetlen szerkezettel – vajon ez először kinek jutott eszébe, és ki volt az, aki rájött arra, hogy hogyan lehet működőképes?

Eric Sundin: a nagy újító

A svédországi Hudikswall városában élt egy fiatal gyáros, aki feltette a kérdést: hogyan lehetne megoldani, hogy egyetlen járműben egyesítse a szállítás és emelés feladatához szükséges képességeket? Eric Sundin volt az, aki felfedezte fel a hidraulikában rejlő lehetőségeket. Kidolgozott egy tervet, és legyártatatott egy gépjárművet:

  • Alapzatát egy masszív teherautó adta
  • Erre volt rászerelve a daru, de nem szokásos módon: a hidraulika segítségével csuklós, így összezárható darut készített
  • Ilyen módon a daru kis helyet foglalt el, tehát a teherautón bőven maradt hely arra, hogy az áru, amit emelni és szállítani kell, ráférjen a platóra.

A gólyadarus autó – nem meglepő módon –elsöprő sikert aratott. 1944-ben Sundin megalapította a Hydrauliska Industri AB-t, azaz a HIAB-ot. Óriási mennyiség került eladásra első modelljéből, a HIAB 192-ből: húsz év alatt 13 000 darabot sikerült értékesíteni. Az 1956-ban piacra dobott „Elefant” nevű rakodó daru pedig már a külföldi piacokon is tarolt, és azóta is exportálják több, mint 120 országba.

A gólyadaruk világa azóta is innovatív

Az új márkák megjelenésével - mint például a Palfinger és a Fassi - a piacon senki sem ülhet a babérjain. Modern világunkban a daruzás területén rengeteg a kihívás. Azért, hogy a piac igényeit minél jobban ki tudják elégíteni, a gólyadarukat gyártó cégek a technológiára és fejlesztésekre teszik a hangsúlyt a gyártás során, sőt: az egyedi feladatok megoldására egyedi megoldásokat is nyújtanak.

Az ujj-szerűen összecsukható daruval rendelkező gólyadarus autó pedig már mindig itt marad nekünk, hogy segítségével elvégezzük a mindennapokban fellépő fuvarozási és emelési feladatokat. Ha gólyadarus autót szeretne bérelni, keresse a Konrád Darut bizalommal!