Így emeli fel egy templom toronysisakját egy daru

Így emeli fel egy templom toronysisakját egy daru

Egy 80 - akár 90 méter magas templom toronysisakja gigantikus méretű és látványában sem mindennapos. Kulturális örökségről is van szó. A régi faszerkezetű toronysisakok viszont akár több száz évesek is lehetnek. Melyek az idő múlásával elkorhadnak. Nincs mit tenni, le kell bontani őket és az új szerkezetet a helyükre emelni. Netán teljesen újat építeni. Itt jön képbe a daruk szerepe. Hiszen daruk nélkül egyetlen toronysisak sem kerülhetne gyorsan és szakszerűen a helyére.

 

Egy templom „rekonstrukciója” során számos projektrész szóba kerülhet, mely rengeteg pénzbe kerül. De még egy toronysisak szerkezet építése is majdnem 100 millió forintot jelenthet végösszegben. Egy 25 - 30 méteres toronysisak kialakítása során figyelembe kell venni a homokkődíszeket, párkányokat; a templom már meglévő kulturális hozadékát, vizuális látványát is.

A toronysisak emelése ezért biztonsági szempontból sem egyszerű. Hiszen egyetlen hibás döntés több százmillió forintos elemben tehet kárt, cégek munkáját teheti tönkre, és a közösséget is megcsorbíthatja kulturális örökségüktől.

 

A toronysisak emelését így vitelezi ki egy szakmailag tapasztalt cég daruval

Nagyméretű és súlyos elemek emelése során – különösen, ha értékes, vagy pénzben nem mérhető értékről van szó – nem szabad csak a kivitelezésért elkért összegeket figyelembe venni a döntésnél.

Vegye figyelembe a cég referenciáit, az évek tapasztalatát. Ne higgye el feltétlenül, amit szóban vagy telefonban Önnek állítanak.

Ha daruzási munkákra a gyors és biztonságos megoldás a célja, ne csak az árakat figyelje. Vegye figyelembe a cég valódi daruzási tapasztalatát, a referenciáit és a daruik tulajdonságát is.

Hiszen a daruzási munkálatok is sokrétűek lehetnek. És különböző körülményeket jelenthetnek. Ha e körülményekhez nem tud egy cég biztosítani megfelelő darukat, speciális szállítóeszközöket; nem érdemes a csábító árajánlatnak bedőlni.

Hogyan viteleztük ki ezt egy adott projektnél?

 

Daruval emeltük a torony tetejére…

A  veresegyházi Szentlélek Templom toronysisak–emelésénél is finom mozgásra és precíz emelésre volt szükség. Hiszen egy daru nem viselkedhet úgy, mint egy elefánt a porcelánboltban.

Az emelési munkálatoknál, a több tonna súly mozgatása és milliméterekre pontos beillesztése során nem lehet hibázni.  

Egy hónapok óta épülő toronysisak többtonnás elemét csak minimális légmozgás mellett emelheti a daru a torony tetejére. Éppen ezért az eredetileg március 4.-re tervezett munka a rossz idő miatt egy héttel későbbre halasztódott.

A művelet sem nem könnyű, sem nem veszélytelen.

És nem mindennapi látványt jelent a téren nézelődőknek sem, ahogy a daru a magasba emeli a templom toronysisakját.

 

Munkánk révén – daru segítségével- tökéletesen helyére került a Szentlélek Templom toronysisakja, és ezzel elnyerte végleges sziluettjét. Ünnepélyes keretek között, a lakosság meghívásával került sor a látványos eseményre. Tartottuk a határidőket.